Friday, 27 March 2015

Homesick is coming

Bismillah.
Assalamualaikum semua! moga sihat-sihat semua ye ^_^

entry kali ni aku nak citer sikit pasal homesick.. erm semua orang pernah rasa kan.. sama jugak lah dgn aku.. mostly kite semua student kan? semua dok jauh dari family..hmm rindunye..dok counting days jer nak balik..hanya Tuhan yang tahu.. aku seorang penuntut universiti..tahun akhir pulak tu..masih homesick kah? hoho mestilah kan? x sabar rasa nak balik cuti mid sem nanti..

tapi..sebagai pelajar kite kena kuat. stay strong gitu (*_*) sebab semua orang rasa homesick ni..tak de sape yang tak rindu keluarga kan..so untuk hilangkan rasa homesick ni kita kena tetapkan niat kita datang untuk belajar.. think positif..orang lain rindu family juga :) just fokus pada pelajaran.. have fun dengan kenkawan..tu semua buat kita 'lupa' sikit tentang kat rumah tu..hehe n paling penting kena BERDOA.. berdoa moga family kita sihat2 selalu..jgn lupa untuk kol mak ayah kita..tapi jangan lah sampai hari-hari..nanti buat kita makin rindu kat dorang..hehe

Actually aku dulu merupakan pengidap penyakit homesick paling kritikal tahap dewa..haha cerita ini berlaku masa mula-mula aku nak masuk asrama form 1..d isebabkan dapat keputusan yang cemerlang dalam upsr (ayat bangga gitu..haha) aku di tawarkan untuk masuk ke sekolah berasrama..fuh..first time nih jauh ngan mak abah..selama ni berkepit 24jam..nak kata anak bongsu bukan..anak sulung! haha so d asrama itu lah bermulah episod aku sebagai penghidap homesick tahap kritikal..siang malam menangis..tengok gambar mak. peluk gambar mak..macam kita sorang ada mak..hoho aku menangis sampai ke sudah..setiap minggu dapat balik rumah sebab menangis..haha pura-pura sakit lah..macam-macam buat semata nak balik..kesian kat abah kena datang ambik :( i'm sory abah. oleh di sebab kan aku selalu cabut dari asrama maka kehadiran ke sekolah pon terjejas..ye lah rumah jauh kan..amik kau! tak pasal-pasal asyik kena panggil je kat cikgu disiplin sebab banyak tak datang sekolah..huhu

macam-macam mak nasihat sampailah aku rasa aku dah betol-betol bersedia untuk kembali ke asrama semua...haha ayat macam kembali kepangkuan gitu :P so form 3 aku masuk balik asrama..dan lepas tu penyakit homesick tuh dah nyah dari hidup aku.. rasa nak balik sikit-sikit tu ada lah..macam sekarang..kat universiti pon rasa nak balik jugak..cuma satu je..KITA KENA SABAR :)

So nasihat aku untuk adik-adik yang menghidap penyakit kritikal homesick ni cuba sabar dan fikir positif :) insyaallah anda boleh atasi masalah itu..hehehe (ada bakat x jadi kaunselor ni) ok jumpa di next entry! bye laling :*


No comments:

Post a Comment

Thanks for reading deariers! Sila tinggalkan komen anda. SATU pon jadilah.. haha

Segala bentuk komen yang berunsur lucah, negatif akan di ambil tindakan segera.

Sparkly Santa Hat Ice Cream
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI