Saturday, 20 August 2016

Resipi Ramen Korea

Assalamualaikum and Hye!



Happy weekend uols. Happy happy happy boleh rehat boleh enjoy. Beruntung lah naa sapa yang tak kejaa hari ni. hmm I is jelessss! Jeless! haha *marah betol

Ok lah hari  ni nak share resipi maggi je. Biasalah bujang. Wahahaha :P Tapi bukan maggi biasa-biasa ye. Ingat I tak pandai masak ke hah. haha :p Maggi yang hot dekat Malaysia sekarang ni. SAMYANG RAMEN! Yang makan sampai keluaq ayaq mata tu haa yang tu lah. haha Resipi korea ni I cedok dari FB sorang sis ni. Tertarik nak share sebab suka makan maggi ni tapi tak mampu nak lawan tahap kepedasannya ituh yang mencapai 200%.

Jom tengok bahan-bahannya :D

Bahan Utama :

Haruslah 200g Maggi Samyang Ramen yang sudah direbus. Jangan buat maggi lain pulak! Ramen ni uols boleh beli dekat AEON Big bersepah ada haa.. tak silap satu paket besar tu ada 5 or something. RM23. Kalau beli satu je untuk makan sorang tuh RM8! hahaha

Bahan Kuah Ramen Korea :

  • 3 batang sawi hijau (potong-potong) 
  • 100g daging sukiyaki 
  • 2 ulas bawang putih (Cincang halus)
  • 1 sudu makan sos sambal 
  • 1 sudu makan kicap 
  • 1 sudu makan minyak ikan 
  • 1 sudu makan minyak bijan 
  • 1 sudu makan minyak goreng 
  • 1/4 sudu teh lada serbuk 
  • 1/2 sudu teh cili merah serbuk 
  • 1cm halia (haluskan)
  • 5 buah cabe rawit merah (haluskan)
  • 2 buah cabe merah besar (haluskan)
  • garam secukup rasa
  • 600ml pati ayam 
  • 1 sudu teh tepung meizena (larutkan dengan sedikit air)
Bahan pelengkap :
  • Telur rebus 
  • Cendawan 
  • Bawang perai yang dihiris halus
Cara Membuat :
  1. Tumis bumbu (perencah) dengan minyak goreng dan minyak goreng dan minyak bijan hingga harum 
  2. Masukkan daging sukiyaki kedalam rempah tumis, aduk hingga berubah warna
  3. Tuang pati ayam lalu masukkan semua bahan lain kemudian masukkan tepung meizena yang sudah dilarutkan dengan air. Tunggu hingga mendidih
  4. Masukkan Maggi Ramen ke dalam kuah, kacau.
  5. Tuangkan ke dalam mangkuk dan siap untuk dihidangkan.

Fuhhh.. I think its complicated lol. haha no just a little. haha But why not try new things right. Hehe Selamat mencuba uols :D 


Monday, 15 August 2016

Blog Tak Update 2 bulan!

Assalamualaikum and Hai ! ^_^



Semoga anda semua sihat dan ceria selalu. Rasanya banyak sangat benda yang aku ketinggalan since dekat 2 bulan tak update blog. Dasar pemalas! huwaaaaa :( Actually bukan malas tapi aku kesuntukan masa (ayat skema sikit).

Sebenaqnyaa banyakkkkkk sangat benda yang aku nak share dengan uols. Pasal movie, pasal review, pasal makeup, pasal buku, pasal kerja, pasal resipi, pasal nak sambung belajar, pasal nak kahwen! eh eh hahaha *gediks  Tapi itu lah ni pon sebenarnya curi-curi masa kat ofis update sebab rindu sangat dah jari-jari ni nak bercerita.

InsyaAllah semoga Allah memberi cukup peluang untuk sentiasa berkongsi cerita, pengalaman dan rasa dalam ni. Aku harap Allah permudahkan segala urusan aku dan jugak kalian!

OK bai! Bos aku datang dah ni hahahahaha :D


Sparkly Santa Hat Ice Cream
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI