Assalamualaikum and Hye!
Happy weekend uols. Happy happy happy boleh rehat boleh enjoy. Beruntung lah naa sapa yang tak kejaa hari ni. hmm I is jelessss! Jeless! haha *marah betol
Ok lah hari ni nak share resipi maggi je. Biasalah bujang. Wahahaha :P Tapi bukan maggi biasa-biasa ye. Ingat I tak pandai masak ke hah. haha :p Maggi yang hot dekat Malaysia sekarang ni. SAMYANG RAMEN! Yang makan sampai keluaq ayaq mata tu haa yang tu lah. haha Resipi korea ni I cedok dari FB sorang sis ni. Tertarik nak share sebab suka makan maggi ni tapi tak mampu nak lawan tahap kepedasannya ituh yang mencapai 200%.
Jom tengok bahan-bahannya :D
Bahan Utama :
Haruslah 200g Maggi Samyang Ramen yang sudah direbus. Jangan buat maggi lain pulak! Ramen ni uols boleh beli dekat AEON Big bersepah ada haa.. tak silap satu paket besar tu ada 5 or something. RM23. Kalau beli satu je untuk makan sorang tuh RM8! hahaha
Bahan Kuah Ramen Korea :
- 3 batang sawi hijau (potong-potong)
- 100g daging sukiyaki
- 2 ulas bawang putih (Cincang halus)
- 1 sudu makan sos sambal
- 1 sudu makan kicap
- 1 sudu makan minyak ikan
- 1 sudu makan minyak bijan
- 1 sudu makan minyak goreng
- 1/4 sudu teh lada serbuk
- 1/2 sudu teh cili merah serbuk
- 1cm halia (haluskan)
- 5 buah cabe rawit merah (haluskan)
- 2 buah cabe merah besar (haluskan)
- garam secukup rasa
- 600ml pati ayam
- 1 sudu teh tepung meizena (larutkan dengan sedikit air)
Bahan pelengkap :
- Telur rebus
- Cendawan
- Bawang perai yang dihiris halus
Cara Membuat :
- Tumis bumbu (perencah) dengan minyak goreng dan minyak goreng dan minyak bijan hingga harum
- Masukkan daging sukiyaki kedalam rempah tumis, aduk hingga berubah warna
- Tuang pati ayam lalu masukkan semua bahan lain kemudian masukkan tepung meizena yang sudah dilarutkan dengan air. Tunggu hingga mendidih
- Masukkan Maggi Ramen ke dalam kuah, kacau.
- Tuangkan ke dalam mangkuk dan siap untuk dihidangkan.
Fuhhh.. I think its complicated lol. haha no just a little. haha But why not try new things right. Hehe Selamat mencuba uols :D
nice share.. tapi mee segera ni halal x?
ReplyDeleteHALAL.tak silap ramen ni ada 2 jenis. yang ni yang halal. beli kat AEON. HEHE
DeleteSedap ke? Kita buat pun tambah daging dan sayur je tapi tetap kering dan pedas tu. Kalau letak air taksedap :D
ReplyDeleteHEHE sedap. zira tak pernah tambah air. mesti tak sedap kan tambah air sebab dia macam meggi goreng gitu :D farah letak semua ke perencah dia?
DeleteSalam perkenalan...
ReplyDeleteNampak sedap.
salam perkenalan jugak dear.
Deletehihi sedap tu memang sedap tapi pedas yang tak tahan tu :')
salam kenal sis... akak mmg mengudam nak makan maggie... tp hband tak bg sbb akak pregnant 4 bln lebih.... skang masih duk ngidam lg ni.... agaknya dah lama sgt tak makan dr tahun lepas... sedapnya...
ReplyDeletemenarik
ReplyDelete97 HERE! :)
ReplyDeleteBEST RESIPINYA TAPI WAS2 NAK MKN NI SBB ADA KATA TAK HALAL ADE KATA HALAL
AEON JUAL KAT SECTION NON HALAL RASANYA.
RIGHT ME IF I,M WRONG
HAVE A NICE DAY ^__^
Tak pernah cuba lagi...
ReplyDeleteJom join...
http://jombercontest.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
busyra pernah rasa makan ramen. tp pedas sngt. padahal busyra mmg makan pedas. pelik jgk. haha. tp ramen berkuah belum pernah cuba lg.
ReplyDelete