CARA PEMAKAIAN FOUNDATION UNTUK KULIT BERMINYAK | DRUGSTORED PRODUCT

Assalamualaikum and Hye! 



Malaysia | Rasanya semua wanita-wanita dah sedia maklum cuaca kat Malaysia ni macam mana. Haha and mostly of us have a oily skin. Mine is combination to oily. So penting untuk take noted cara pemakaian foundation yang betul untuk kulit berminyak supaya makeup kita tahan lama gittew. Kulit berminyak selalu membuatkan kita give up nak make up sebab selalunya selepas 1 atau 2 jam make up, confirm muka berlemuih. 

So ini antara tips yang boleh korang amalkan :

1. GUNAKAN WATER BASED MOISTURIZER


Banyak brand moisturizer water based yang ada dekat drugstored. Ni antara yang famous  I listkan. Neutrogena, Loreal, Safi Balqis, Hada Labo, Ginveria. But i'm only used Nature Republik aloe vera gel yang bekas besar tu. Tahan berbulan-bulan. So far its good for me. Brand The Face Shop pon ada aloevera gel ni. Resultnye my skin less oily. Makeup pon tahan lama :) 


2. PILIH FOUNDATION JENIS MATTE


Macam mana nak pilih? Senang je. Tengok kat botol foundation tu. Confirm ada tulis. Antara yang famous Maybelline Fit Me, Catrice, Revlon, Borjouis. My favourite ever is Maybelline Fit Me. Setakat ni I dah ada 3 kod. Ada yang tersalah beli kod sebab dia banyak sgt kod. Pening nak pilih. Haha. I'm gonna repurchase again and again. Tekstur memang matte. Tak berminyak dan senang blend. Coverage pon okey but takde la tahan sampai petang sebab dia akan oxidize. I use as a daily makeup :) 

3. GUNAKAN TRANSLUCENT LOOSE POWDER 

Tolong elakkan loose powder yang bagi glittery ataupun effect gemerlipan bak lampu raya tau. Kulit berminyak tak perlukan semua tu. Antara loose powder yang famous Silky Girl, Innisfree, Catrice, Simplysiti, Revlon. I pernah try brand Innisfree and Silky Girl. Yang ni pon favourite jugak sebab dia matte finish. Tapi tengok review Catrice punya lagi best. So tunggu habis yang ni dulu then I'll try the catrice one hehe

4. GUNAKAN PRIMER YANG BOLEH MENGAWAL MINYAK


Primer membantu supaya make up tahan lebih lama di muka. I used primer everyday kot, haha. So ini antara favourite I.  Maybelline Pore Eraser and Catrice Prime and Fine. Dua-dua sangat best bagi I sebab dia anti shine based gitu. Bila pakai pon tak rasa berat. Makeup memang tahan lebih lama sebab fungsi primer ni untuk lock kan makeup kita. Memang I rasa perbezaannya bila pakai or tak pakai. Hehe

So korang boleh dapatkan produk-produk yang I listkan dekat Watson / Guardian. Harga semua affordable :) Atau boleh juga beli online dekat website kat bawah ni. I pon selalu klik2 3 website ni :D 




Hope its will help! 

(Disclaimer: This is not a paid/sponsored review. I bought all the products using my own money. Every skin is different. What works for me, might not work for you. This is just my personal experience)

Credit picture : Google
Credit point : Fb Izzaty Jamal

No comments

Thanks for reading deariers!