Resipi Kek Kulus Coklat Moist | Versi Sukatan Cawan

RESIPI KEK KUKUS COKLAT MOIST |  Semalam buat kek ni and up kat story wasap & instagram, ramai pulek yang DM & PM. Hehe Jadi I share balik ye. Ni second time I share this recipe kat blog   (sory bahasa rojak tak reti sangat nak explain😂)

Bahan-Bahan :
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan gula
- 1 cawan minyak masak
- Telur 2 bijik
- 1 cawan serbuk koko
- Sedikit esen vanila

So BLEND semua ni! Pakai blender biasa jer

Dalam bekas lain ayak :
- 1 3/4 cawan gandum. Nak guna 2 cawan blh jgk kot haha but i kurangkan sikit. Gebu!
- Sedikit baking powder
- Sedikit soda bikarbonat

Then :
- Tuang adunan yang di blend tadi dalam bekas gandum yg di ayak 👆🏻
- Kacau sampai sebati
- Tuang dalam loyang ( masa nak tuang dalam loyang I tapis sb nak bg betul2 moist takot ada yg x sebati kan, then sapu dulu butter kat loyang nanti kek x melekat bila siap)
- Wrap dgn aluminium foil
- Kukus selama 50 minit lbh kurang (kalau nak tau masak ke tak ambik lidi / garfu cucuk2- part ni husband seronok dok cucuk sebab gebu) Haha

Kejadiannya jadi macam ni. Sorry gambar x semenggah haha

Untuk moist :
- 1 cawan susu pekat
- 3 sudu serbuk koko
- 3 sudu minyak masak
- Sedikit susu cair
- Nak masuk butter sikit pon boleh
- Masak dgn api sederhana. Kena kacau takot nanti berketul

Bila kek siap tuang moist! Then siap! 

Taraaaa.. Gebu tau :p 

Menyelerakan :p

Hope this will help! Hehe Jom gemuk :D

P/s : zira guna periuk kukus letrik je. Loyang tu pulak pakai tupperware je sebab loyang mula2 tu tak muat.HAHA

2 comments

  1. alahai melelehnyaaa.. moist sngt tngok! sedappp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe Alhamdulillah memang sedap! nanti Busyra boleh try buat :) husband bawak pergi keje laju je hbs haha

      Delete

Thanks for reading deariers!